Reseprocenten

Jag älskar att resa. För mig är att resa en lyx som fler i världen borde få möjlighet att göra. För att göra det möjligt har jag skapat #reseprocenten. Det kommer inte förändra allt, men det är ett litet steg på vägen och är vi många som hakar på kan effekten bli stor.

För en tid sedan såg jag en bild på instagram om en rik man som bott i en 780 kvm stor svit på ett hotell i Dubai i 55 dagar där varje natt kostade 200 000 kronor. Det blir 11 miljoner kronor! Det är mycket mer än vad jag kommer resa för under hela mitt liv. Samtidigt gör jag en resa runt jorden som kostar mer än vad en fattig bonde i Mali kommer tjäna under hela dens liv. De ekonomiska förutsättningarna och möjligheterna att förflytta sig över jordklotet skiljer sig obegripligt mycket mellan individer och grupper i världen.

Under vår jorden-runt-resa har jag funderat mycket på hur jag kan använda mitt resande för att göra världen bättre. Jag älskar att resa och vill fortsätta med det, men för att jag ska kunna resa och må bra krävs det att jag gör det på rätt sätt. När jag sedan läste det här inlägget om hur resor kan göra världen bättre från Resfredag började bitarna falla på plats.

Sverige som land ger ungefär en procent av sitt BNI i bistånd per år. Inspirerad av det har jag bestämt mig för att jag från och med nu kommer ge bort en procent av min resebudget till personer, verksamheter eller organisationer i syfte att öka människors möjlighet att se mer av världen. Jag kallar det reseprocenten.

Vem eller vilka min procent går till kommer vara olika för varje resa. Ena gången ger jag dem direkt till en familj på en fattig landsbygd, en annan gång till verksamhet som arbetar för att ge hemlösa barn en ny trygg familj och en tredje gång till organisationer som arbetar för att stärka kvinnors självständighet och rättigheter.

För den här resan som totalt beräknas kosta mig 150 000 kronor blir det 1500 kronor. För en charter på 10 000 kronor blir det en hundring. Det är ingenting. Alla som reser regelbundet har råd att avvara en procent av sin reskassa och nu hoppas jag att du som läser detta vill ta samma beslut som mig och vara en del av #reseprocenten. Brinner du mer för något annat än att fler ska resa kan du lägga din reseprocent på klimatkompensation, att förhindra tjuvjakt eller som stöd till de som jobbar för urinvånares rättigheter.

Möjligheterna att göra något gott av en procent av din resebudget är oändliga. Tagga en bild eller ett inlägg med #reseprocenten eller #travelshare om du föredrar engelska och berätta vem du vill ge din nästa reseprocent till. Häng på vetja!


33 thoughts on “Reseprocenten

 1. resfredag Svara

  Alltså Linda. DU ÄR SÅ HIMLA BRA!

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Tack Annika, blir spännande att se om det här tar vägen någonstans 🙂

 2. Dryden Svara

  Japp, det här kör vi på! 1% är ju ingenting och att själv välja ändamål är ju också utmärkt!

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Topp! Precis, ska en ge pengar måste det ju vara till något en tro på! Kul att du är på!

 3. 4000mil Svara

  Jättebra! Ju mer man reser desto mer tycker man ju om den här jorden och vill bevara den och göra den till en bra plats! Jag är sedan många år tillbaka månadsgivare till SOS Barnbyar, WWF och Vi-skogen, så jag uppfyller procenten med råge. 🙂

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Tack, så bra! Jag är oxå månadsgivare men vill göra detta som något extra med fokus på just resande. Toppen att du ger till så många bra organisationer 🙂

 4. Lisa Svara

  Vilken kreativ spruta du har blivit! <3 fantastiskt! Mamma hakar på men vi behöver tips på organisationer att ge till som gynnar andras resande. Idéer?

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Tack! Ja jag vet inte vad som händer med mig här på andra sidan jorden och jag har med på gång!
   Så roligt! Det beror på hur direkt du vill ge men att ge till ändamål som gör att fler flickor går i skolan ger ju indirekt en ökad chans att resa. Annars skulle jag spana in organisationen som CISV som jag tycker gör grym verksamhet. http://www.cisv.se

 5. […] initiativ gillar jag. Som det jag läste om häromdagen. Reseprocenten, signerat Linda på reseblogg... dryden.se/2016/02/reseprocenten-en-liten-del-av-det-stora
 6. […] Personen som ligger bakom #reseprocenten heter Linda Engström och är just nu ute på en jorden run... resfredag.se/reseprocenten
 7. […] och vi tipsar även om hur vårt resande faktiskt kan bidra till något gott genom Reseprocenten. ... attresapodden.se/008-att-resa-pa-sitt-satt
 8. Fantasiresor Svara

  Väldigt bra initiativ! Ska också hänga på.

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Så roligt! Ju fler desto bättre!

 9. Christine - 29GRADER Svara

  Underbart! Himla bra initiativ. 🙂

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Tack! Jag hoppas det gör att fler känner sig motivationen att ge lite så fler kan få samma möjligheter som vi att resa. Du får gärna berätta på din blogg vart du kommer lägga din nästa reseprocent. 🙂

 10. […] Terror går ut på att skrämmas och slutar vi att resa, kort och långt, så har terroristerna vunn... 155cm.se/2016/03/22/terrorister-far-inte-styra-oss
 11. […] kategorin ”Best new Travel Initiative” vann min vän Linda med sitt briljanta intiativ #... resfredag.se/5508-2
 12. […] för bästa niecheblogg, Rosita reser för bästa familjeblogg, 155.cm för bästa nya initiativ (me... livetfrandenljusasidan.se/2016/04/30/att-vara-pa-gala-och-bli-prisad-pa-allra-finaste-satt
 13. Emanuel Svara

  Hej Linda!

  Stämmer in i kören av hejarop 🙂 Kul initiativ!

  Jag är med och driver en fond som heter ”I Mina Skor”. Kanske skulle vi kunna ömsesidigt hjälpa varandra med att belysa orättvisor och samtidigt göra nåt åt det?

  Kolla här: http://indigotravel.se/i-mina-skor/ och maila om det känns värt!

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Hej
   Spännande projekt ni driver, kan absolut vara värt att ta en fika och få höra mer om varandras tankar kring detta. Jag skickar ett mejl, kul att du hörde av dig!

 14. Lina/ AdrenaLina Svara

  Fantastiskt bra initiativ Linda! Jag kommer absolut att haka på och ska se till att få till ett inlägg om det också 🙂

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Va roligt! Välkommen in i gänget. Här uppdaterar jag då och då så skicka gärna en vink till mig så ska jag lägga upp om du skriver ett inlägg om det
   http://www.155cm.se/2016/02/26/1132/

   1. Lina - The world according to AdrenaLina Svara

    Ääääntligen har jag fått ihop inlägget! Att något så bra ska få dröja så länge *skäms*
    Här är i alla fall min länk: http://www.adrenalinas.se/reseprocenten/
    Tack igen för ett bra initiativ!

 15. […] Linda på reseloggen 155cm.se har infört begreppet Reseprocenten där hon uppmanar oss alla till a... cathinkaingman.se/de-fem-musketorerna
 16. […] Para conhecer mais sobre a iniciativa acesse: http://www.155cm.se/2016/02/25/reseprocenten/ […... viajarpelaeuropa.eu/wesley-safadao-aquele1porcento

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *