Resereflektion nr 6: Res på egen risk

Säkerhetstänket runt om i världen skiljer sig markant. Allt från stup utan skyddsnät eller reling att hålla sig innanför till totalt överdramatiserade situationer som på denna bild.

En fontän, kanske 30 cm djup och så en varningsskylt om att ingen livräddare finns i närheten. Gissa i vilket land jag hittade den skylten. Ja, bra, rätt gissat. USA såklart!

 

Det säkra före det osäkra

För min egen del tycker jag att överdrivet säkerhetstänk (baserat på mitt egen riskbedömningsförmåga) kan förstöra en del av upplevelsen. Som att det riskfyllda ibland ger en extra dimension och kick. Men för andras del så tycker jag att omfattande säkerhet är bra, som en hjälp att inte utsätta sig för fara. Men så finns det situationer som denna i Charleston USA som bara blir så överdrivet. Noll individuellt ansvar. En behöver ju inte ens tänka eller göra en egen riskbedömning. Jag fattar inte hur USA har lyckats bygga upp ett land som värjer sig mot alla tänkbara situationer. Är det främst sin egen befolkning de hoppas ska läsa skylten eller turisterna?

Har du några exempel då du upplevt överdriven, eller total frånvaro av säkerhet?

2013-07-24-19-19-17
Den livsfarliga fontänen som slukar både barn och vuxna med sitt djup

6 thoughts on “Resereflektion nr 6: Res på egen risk

 1. Swedish Explorer Svara

  Håller med, men tror det just i fallet med USA kan handla om rädsla för att bli stämd. Liksom, skriver man att det är på egen risk avskriver man sig ansvaret, och kan inte bli dömd för skadestånd. På samma sätt som man får skriva under papper där man frånskriver företag ansvar vid riskfyllda aktiviteter. Eller så är det bara USA som vill ta bort alla risker…

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Så är det absolut och de är ju speciella på det sättet. Samtidigt så tycker jag alltid frågan om vem som ska ta ansvar för den enskilda personens säkerhet är intressant.

 2. Resfredag Svara

  Å andra sidan känner jag till minst två småbarn som har drunknat i motsvarande vattendjup… fruktansvärt, men så är det.

  1. Linda Engström, 155cm.se Svara

   Usch va hemskt. Måste tyvärr ändå fråga, det var i en fontän mitt i en stad va?

 3. FREEDOMtravel Svara

  Riskperception är intressant! Ofta är man rädd för sånt som rån, krokodiler eller maneter. Det farligaste är kanske istället bilresor och moppeturer, men de är man inte så rädd för … I Amsterdam cyklar alla fort och det är trångt. Små barn sitter på styrena eller står på pakethållaren. Hjälm existerar inte. Kulturkrock om man jämför med Sverige 😉

  1. Linda, 155cm.se Svara

   Så är det verkligen. En av anledningarna till att saker och ting bli farligt är ju för att vi inte tror att det är farligt, och alltså inte är försiktiga. Därav fler bett från golden retrievers än av rottweilers, för att man tror att en golden aldrig biter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *