Älskar du att resa och upptäcka nya platser? Då är du långt ifrån ensam. Att resa är något som många människor har som sitt absolut största intresse, medan andra har det som en återkommande dröm.

Idag är det inte ovanligt att göra minst en resa om året, även om det är en kortare resa inom landets gränser. Det är dock precis lika vanligt att vilja resa till ett annat land och upptäcka nya seder, traditioner, platser och människor. Har du en ekonomi och livsstil som tillåter mycket resande är det något som du bör satsa väldigt mycket på. Det finns få saker som kan ge dig lika mycket erfarenhet och ödmjukhet som ett berest liv kan.

Så reser du snällare

Med det sagt innebär resor inte bara frid för sinne och själ, utan det sätter också press på både ekonomi och plånbok. Idag är det ytterst få som kan resa utan att behöva tänka på pengarna överhuvudtaget. Här nedan listar vi några bra knep du kan använda för att resa medvetet för miljö och för din plånbok.

Spara pengar på resan

Det enklaste sättet att spara pengar för dina resor är genom att samla lån med dålig kreditvärdighet till ett större lån med bra ränta istället. Att samla lån trots dålig kreditvärdighet är idag mycket vanligt och en tjänst som många banker och långivare erbjuder. Det är också ett mycket smart sätt att få pengar över till annat, t.ex. resor, flygbiljetter eller liknande. Du kan också använda nedanstående tips.

  • Boka under lågsäsong och undvik alla skollov.
  • Hitta sistaminutenresor som är fler tusenlappar billigare.
  • Våga testa på hostel eller ospecificerade boenden – i de flesta fall är de ändå väldigt bra.
  • Ta inte med dig för mycket packning, eftersom incheckat bagage kan kosta extra.
  • Boka med ett resekort och samla poäng för alla resor.

Spara på miljön

Det är inte bara plånboken du ska spara på, utan främst på miljön. Ett ständigt resande sätter stor press på våra vägar och vår natur.

  • Sälj din fossila bil och investera i en elbil istället.
  • Måste du verkligen flyga eller kan du resa med andra alternativ, t.ex. tåg eller båt?
  • Om du måste flyga är det bättre att välja ekonomiklass, eftersom det innebär att fler personer får plats.
  • Om du har möjlighet att stanna borta längre är detta bättre än att göra många små och korta resor.
  • Satsa på ett flygbolag som erbjuder kollektivavtal till alla sina anställda.

Naturligtvis finns det även många andra sätt som du kan resa mer medvetet. Det gäller bara att göra lite efterforskning. Du behöver inte sluta drömma eller ge upp ditt intresse helt och hållet, utan behöver bara tänka om lite mer innan du bokar din biljett.

Resa medvetet: klimatsmart