Kan man både älska att resa och samtidigt vara klimatsmart? Med buss och tåg kan du resa klimatvänligt och ta dig nästan över hela världen. Varför inte resa jorden runt med så klimatneutrala transportmedel som möjligt?

Resa jorden runt

Under de sista decennierna är det många svenskar som rest jorden runt. Vissa en gång, andra flera gånger. Om man väl en gång fått blodad tand på att resa är det svårt att sluta. Känslan av att komma fram till en ny plats, träffa nya människor, se storslagen natur och att bara flanera timme efter timme i en stor stad. Ju mer man reser, desto mer inser man också att det finns att upptäcka. Om du har besökt Thailand kommer du komma i kontakt med resenärer som varit i Laos – och så vill du dit. Men intresset för att resa har också ett klimatpris som oroar de flesta av oss. Samtidigt är det viktigt att människor reser, lär av varandra och får en bättre förståelse för andra kulturer.

Tåg, båt och buss

Om du gillar att läsa resemagasinet Vagabond har du säker läst om resenärer som försöker resa så mycket som möjligt med buss och tåg. Framtiden är ett mer medvetet och klimatneutralt resande. Hur långt kan du komma med buss och tåg från Sverige? Faktiskt riktigt långt. Med transsibiriska järnvägen tar du dig till Asien. Du väljer om du ska åka österut och komma fram till Vladivostok eller om du vill åka via Mongoliet till Peking. Från Vladivostok kan du ta båten till Japan. Eller så fortsätter du norrut i Ryssland och tar dig upp till Berings Sund. Därifrån kan du ta dig till Alaska – och den amerikanska kontinenten. Från Nordamerika kan du åka fraktfartyg tillbaka till Europa. Om målet däremot är Oceanien, så tar du tåget till Kina. Därifrån åker du buss och tåg till Thailand, sedan ner till Malaysia och till slut kommer du fram till Australien och Nya Zeeland med båt.

Tid och pengar

Det är billigt att resa med buss. Att åka transsibiriska järnvägen är också plånboksvänligt. Men det tar tid. Om du vill göra en jorden runt resa utan att flyga måste du ha flera månader att avvara. Helst ett halvår. Du behöver också planera din resa mycket mer än om du reser med flyg, särskilt om du ska åka med fraktfartyg. Men att resa med båt, tåg och buss längre sträckor har blivit vanligare under det sista decenniet. Det gör det möjligt att resa, samtidigt som du inte påverkar klimatet lika mycket. Eftersom det tar mycket tid kan det vara klokt att jobba på distans en del av restiden. Eller tjäna pengar under själva resan för att dryga ut reskassan. Du kan blogga, vara konsult eller ta fina bilder som du säljer.