Om du både vill uppleva mycket på din resa samtidigt som du inte påverkar klimatet för mycket ska du satsa på en buss- eller tågresa i Europa. Du tar dig enkelt från Sverige vidare ut på kontinenten och kan sätta ihop en resa som passar dig.

Resa i Europa

Europa har oerhört mycket att erbjuda: Medelhavet, Alperna, små mysiga byar, vackra huvudstäder och fin natur var du än åker. På en dag tar du dig lätt till ett nytt land. Du kan rent av hinna med två länder på en dag. Europa bjuder också på en fantastisk och variationsrik matkultur, förutom intressant historia i varje liten stad.

Resa med tåg

Du kan resa med tåg på två sätt: antingen bokar du en SJ-biljett till Köpenhamn, Paris eller Hamburg och köper din nästa biljett på plats eller så skaffar du interrailkort. Vilket alternativ som är mest ekonomiskt beror både på när du åker, hur länge som du vill vara ute och hur intensivt du kommer att resa. Om du planerar att vara ute under en längre tid, men stanna länge på några få ställen, kommer du troligtvis att spara pengar genom att köpa tågbiljetter allteftersom du reser. Vill du däremot besöka så många resmål som möjligt under en lite kortare tid, 10 dagar – 1 månad, kan ett tågluffarkort vara en mer ekonomisk affär. Vill du åka färja för att ta dig ut i Medelhavets övärld eller åka båt mellan Danmark och Norge? Då tjänar du på att köpa ett interailkort, som ger dig en rejäl rabatt på färjor. Du tar dig även till Storbritannien med tåg: med Euorstar under kanalen.

Resa med buss

Bussen passar dig som vill resa billigt och gärna ta dagen och resan som den kommer. Det finns billiga bussförbindelser mellan alla större städer. Du kan enkelt åka mellan till exempel Wien och Prag för ett par hundralappar. Att resa med buss är också klimatvänligt. Du reser tillsammans med andra istället för att resa med egen bil eller ta flyget. Med buss kan du också ta dig överallt. Om du vill besöka små orter ute på landsbygden är det smartare att satsa på buss än tåg. När du reser med buss till kontinenten eller till Storbritannien brukar busslinjerna använda färja. Båtbiljetten ingår i busspriset och det enda du behöver göra är att lämna bussen och vara på färjan under resan. Ta med en extra filt om du ska resa med buss, så blir resan bekvämare.