Om du vill resa mycket eller länge ska du boka din resa själv. Du sparar tusenlappar genom att boka både boende och transport på egen hand.

Boka flyget

Om du vill göra en weekendresa till London, Oslo eller Paris är det billigaste alternativet att du bokar din flygbiljett själv. Från Arlanda flyger alla stora bolag, och även vissa lågprisflygbolag. För att hitta en riktigt billig biljett kan du antingen välja att resa utanför säsong, eller så låter du flygbiljetten avgöra destinationen. De billigaste biljetterna innebär dock ofta längre restid. Du kan behöva mellanlanda i till exempel Köpenhamn eller Frankfurt, istället för att flyga direkt till din destination. Om du vill resa jorden runt på ett riktigt billigt sätt kan du spara mycket pengar genom att ta en biljett med flera och långa mellanlandningar. Det är dock inte lika klimatsmart som att åka buss, tåg eller att ta ett direktflyg till din destination.

Boka boende

Personer som reser mycket brukar vanligtvis boka sitt boende på egen hand. Det mest plånboksvänliga är att bo på vandrarhem. Det passar både soloresenären, paret och barnfamiljen. Men du kan också hitta väldigt billiga hotellrum. Bästa sättet att få ett billigt boende är genom att boka i god tid eller att resa utanför säsong. Priset på ett hotell i Venedig i juli och i november skiljer sig mycket åt. Du sparar också in mycket pengar genom att stanna på ett ställe under en längre tid. Vanligtvis blir boendet billigare om du stannar längre än en vecka.