Det är möjligt att resa och semestra i Sverige på ett klimatvänligt sätt. Du tar dig fram med buss och tåg över hela landet. Det finns också fina cykelvägar att använda.

Ta bussen

Med buss kan du besöka varje stad och samhälle i hela Sverige. Det är skönt att sitta på en buss och slippa köra själv, förutom att det också är så mycket bättre för klimatet. Om du ska ta dig från landsända till landsända kommer du åka via Stockholm. På Cityterminalen i Stockholm går bussar både till nordligaste Norrland och Malmö. Det finns flera bussbolag som du kan välja mellan, beroende på var du ska åka. Genom att googla efter bästa bussförbindelsen mellan två orter kan du spara in många timmar. För en skön busstur bör du ta med något att äta och dricka. Bussar som kör längre turer brukar dock ofta stanna en längre stund på vissa busshållplatser. Då kan du hinna handla något. Om du reser över natten är det smart att ta med en filt och något som du kan använda som kudde.

Ta tåget

Det mest bekväma sättet att resa klimatvänligt på är med tåg. Då kan du gå omkring, sitta i restaurangvagnen och det finns alltid en ren och ledig toalett att använda. En stor skillnad mellan buss och tåg är att bussen håller sig på vägen, medan tåget går igenom landskapet. Om du vill få se mer av Norrland kan du åka med Inlandsbanan. Då får du möjlighet att se både älg, ren, björn och det storslagna inländska landskapet.

Cykla

Om du vill vara klimatneutral ska du cykla. Det kräver förvisso mycket tid, men det är ett fantastiskt sätt att uppleva både natur och kultur på. Det är många som åker till Gotland för att göra en cykelsemester, men du kan cykelsemestra i hela landet.