Längtar du efter en rejäl utmaning? Då kan du vandra Kungsleden. Idag har Kungsleden fått en förlängning genom Lapplandsleden.

Kungsleden

Kungsleden börjar i Abisko och slutar i Hemavan. Det är Sveriges längsta vandringsled, 45 mil genom den svenska fjällvärlden. Du behöver inte vandra hela vägen på en gång. Antingen delar du upp Kungsleden i etapper och vandrar en etapp varje år eller så går du bara en kortare bit. Från Kungsleden kan du sedan fortsätta till Lapplandsleden som slutar i Borgafjäll.

Förbered dig väl

Oavsett hur långt du vill vandra är det klokt att du förbereder dig väl. Du behöver ett par bra vandringskängor som passar dina fötter och som kroppen mår bra av. Skorna ska vara använda innan du börjar vandra, annars kommer du få skavsår och fotproblem. Du behöver också förbereda dig på både gassande solsken, vind, regn och snö. Vädret i fjällen är ombytligt. På en och samma dag kan du både gå i shorts och råka ut för snöfall. Du behöver också sovsäck, tält, liggunderlag samt gasolkök. Är ni flera som vandrar tillsammans blir det inte så tungt att bära. På fjället finns det också stugor att sova i.